zondag 15 april 2018

EdCamp editie 5 in Meppel

Op zaterdag 14 april stond de lustrumeditie van EdCampNL gepland. Na Houten, Zoetermeer, Texel, en Amsterdam, was het dit jaar de beurt aan Meppel.


We waren te gast op Protestants-christelijke Basisschool Stadskwartier, een kindcentrum voor 0 tot 12 jaar, verdeeld over meerdere gebouwen in het centrum van Meppel.
De EdCamp vond plaats in een voormalig gerechtsgebouw dat nu dus dienst doet als een inspirerend schoolgebouw. Wat een uitstraling!



 Rond een uur of tien druppelen de eerste deelnemers binnen en om half elf was er een hartelijk welkom door de directrice van de school. We zijn met een twintigtal mensen. Er zich wat meer mensen ingeschreven maar zoals dat vaak gaat: niet iedereen komt. Er kan natuurlijk altijd iets tussen komen. Het zou wel mooi zijn als er dan even afgemeld wordt.



Maar goed, we konden van start! Mensen die iets komen brengen, plakken een post-it op een tijdvak naar keuze met daarop de titel. Iedereen geeft een korte pitch van wat ze komen brengen en iedereen stelt z'n eigen programma samen. Ik kies voor Escape room, Micro:bit, H5P en de Maakzolder.

Escape room

Elisabeth wil graag haar ervaringen delen over de Escape room die ze gemaakt heeft en ideeën opdoen. Ze vertelt honderduit over de Jeesters&Muffendag, waarbij de gezamenlijk verjaardagen gevierd worden. De leerlingen worden lekker gemaakt met een taartgooi-spel waarbij een apparaat slagroom in het gezicht van de leerkracht gaat gooien. Daar hebben de leerkrachten dus geen zin in en verstoppen het apparaat in een tas die afgesloten wordt. Aan de leerlingen de opdracht om het apparaat te ontsluiten. Reken maar dat die gemotiveerd waren!
Al snel delen we elkaars ervaringen over escape rooms. Zo blijkt AliExpress een waar walhalla voor onderdelen en vind je bij Meester Henk allerhande digitale escape rooms. Er is meer dan genoeg te vinden!



Micro:bit

Computational thinking, design thinking, termen die steeds vaker te horen zijn. En niet voor niets. Nu alles rondom ons heen steeds meer gedigitaliseerd en geautomatiseerd wordt en het meer en meer vanzelfsprekend wordt dat dingen om ons heen "het zomaar doen", is enig begrip van hoe zaken werken van belang. 
Een laagdrempelige instap in deze wereld is de micro:bit. Een simpel uitziend printplaatje met allerhande mogelijkheden en te programmeren met blokjescode, Java of python. 
Je kunt er op de basisschool al mee aan de slag maar ook menig collega zal er zich op stuk kunnen bijten. 



H5P

Vergeet HotPotatoes, vergeet  Educaplay en zeg maar hallo tegen H5P. Een platformonafhankelijke toepassing met bijna 40 verschillende werkvormen. Het H5P-project wordt gefinancierd door de Noorse overheid en is volledig gratis. Gekoppeld aan bijvoorbeeld je wordpress-site is het ook mogelijk om de voortgang te volgen. 



Maakzolder


Als laatste onderdeel van de EdCamp gaan we met z'n allen de zolder van de school op. En daar treffen we de complete Maakzolder van meester Jorrit. Samen aan de slag met katapultjes, trilbeestjes en led-bloemen. Iedereen met 'maak-genen" kan z'n ei kwijt. De foto's spreken voor zich.




Een mooie editie

EdCamp in Meppel was een mooie bijeenkomst. Weer veel geleerd, veel nieuwe ideeën opgedaan en met veel energie richting huis gereden.

Op naar EdCamp, editie 6!